fbpx

Loading...

Közvetett támogatás (Filmszakmai adókedvezmény)

A 25 százalékos közvetett filmtámogatási rendszer előnyös a magyar és a Magyarországon forgató külföldi produkciók számára, és a nemzetgazdaságot is élénkíti.

A 2004-ben a régióban elsőként Magyarországon bevezetett filmtámogatási programnak köszönhetően évről évre jelentős nemzetközi produkciók érkeznek hazánkba forgatni, ezzel párhuzamosan pedig egyre több forrás biztosított a magyar filmek gyártására. A közvetett támogatás, azaz a filmes adókedvezmény mértéke az elszámolható filmgyártási költségek 25%-a.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyarországi filmforgatásokra elköltött összeg, amely az adókedvezmény mellett az egységesített – immár a Filmalapon belül műkődő Filmforgatási Helyszínek Irodája által koordinált – közterületfoglalásoknak, valamint a gazdag helyszín- és stúdióválasztéknak egyaránt köszönhető.

Az adókedvezmény emelésnek köszönhetően Magyarország az egyik legvonzóbb filmes úticél, hiszen a 25%-os közvetett támogatás egyedülálló a régióban. A filmipar mellett a támogatóknak is előnyös a rendszer: a támogatásra szánt összeget az adóalapjából és az adójából is levonhatja, hiszen a Társasági adóról és osztalékadóról szóló Törvény szerint a támogatási összeg adókedvezményként figyelembe vehető.

Az adókedvezmény azonban nemcsak a filmipart és a támogató cégeket, de az egész nemzetgazdaságot segíti. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 1000 forint adóvisszatérítés 3240 forinttal növeli a hazai GDP-t, munkahelyeket teremt, másodlagos költéseket generál.

A Filmalap a közvetett támogatások forrásaként szolgáló letéti számlát üzemeltet, hogy segítse a társasági adóból származó bevételek gyűjtését és folyósítását.

 

Az adókedvezmény működése:

 

 

Forrás és további részletek: nfi.hu

30 százalékra nő a filmszakmai közvetett támogatás mértéke

A Filmalap kezdeményezésére 25-ről 30 százalékra nő a filmszakmai közvetett támogatás mértéke, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A változtatás célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti. A támogatás mértékének emelését az Európai Bizottság 2024. december 31-ig jóváhagyta, az erre vonatkozó törvényjavaslatot a Kormány nevében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Budapest az elmúlt években Európa egyik filmes központjává vált. A közvetett támogatás jelentős mértékben hozzájárul nemcsak a magyar filmipar fejlődéséhez, hanem a GDP növekedéséhez, új munkahelyek létrejöttéhez és a kereslet növekedéséhez. A filmes támogatási rendszer az egyetlen támogatási forma ma Magyarországon, amely működése révén kimutathatóan és már rövid távon profitot termel.

Magyarországon európai szinten kiemelkedően magas a filmipari hozzájárulása a GDP-hez. Az adókedvezmény bevezetése óta a filmipar teljes bevétele többszörösére nőtt. 2017-ben a közvetlen filmgyártási költség meghaladta a 108 milliárd forintot és összesen 285 produkció (beleértve a magyar filmeket) forgatott Magyarországon. Az elmúlt években más európai országok is sorra vezettek be a magyarországihoz hasonló támogatási rendszereket, látva annak gazdaságra és a filmgyártásra gyakorolt rendkívül pozitív hatását.

„A támogatáson túl Magyarország és Budapest vonzerejét a tapasztalt filmes szakembereink, a kiváló helyszínek és fejlett stúdióink adják. London után Budapest a legnépszerűbb forgatási helyszín Európában. A mostani változtatás célja, hogy tovább erősítsük a magyar filmipart és nemzetközi szinten megőrizzük az elmúlt években elért vezető pozíciónkat” – nyilatkozta Andy Vajna, filmügyi kormánybiztos.

A támogatás mértékének 25-ről 30 százalékra történő emelését az Európai Bizottság 2024. december 31-ig jóváhagyta, az erre vonatkozó törvényjavaslatot a Kormány nevében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta az Országgyűlésnek. A javaslat szerint a kedvezményt a bizottsági határozat kiadását követően lehetne igénybe venni, azzal, hogy az már a június 11. napja után benyújtott, támogatásra jogosultságot megállapító kérelmekre is alkalmazandó. Ez azt jelenti, hogy a július 10. napját követően a forgatásukat megkezdő produkciók már élhetnek a 30 % igénybevételével.​

Forrás és további részletek: nfi.hu