fbpx

Loading...

Mozifilmes pályázatok

A Nemzeti Filmintézet pályázatain keresztül támogatja a magyar vagy koprodukciós filmek forgatókönyveinek fejlesztését, gyártás-előkészítését, gyártását, illetve ezek terjesztését, marketingjét. A Nemzeti Filmintézet külön pályázattal segíti a filmes szakemberképzést, amelyre a képző intézmények pályázhatnak. Egyedi pályázataival pedig egyéb, filmszakmai projekteket, filmes eseményeket, workshopokat támogat.

A pályázati támogatásokról a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága határoz. A Döntőbizottság tagjai a benyújtást követő 60 napon belül elbírálják a pályázatokat – az eredményről a pályázók a döntést követően 10 munkanapon belül emailben értesülnek.

Forrás és további részletek: nfi.hu

A Nemzeti Filmintézet támogatása

2013 óta a társaságoknak lehetősége van Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. [„NFI”] (2019. december 31-éig Magyar Nemzeti Filmalap) letéti számlájára utalni a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] szerinti adókedvezményre jogosító filmtámogatást („régi” rendszer”: filmalkotók támogatásának adókedvezménye). 2015-től van lehetőség arra, hogy adófelajánlás keretében támogassák a társasági adó fizetésére kötelezettek a magyarországi filmipart („új” rendszer: rendelkezés azadóról).
A letéti számlára beérkező összeget az NFI a magyar filmgyártás támogatásárahasználja fel.
Az NFI-nek nyújtott támogatásért a támogatást nyújtó társaságok a „régi” rendszer szerint adókedvezményben vagy az „új” rendszer szerint adójóváírásban részesülnek. Bár mindkét konstrukció célja az NFI-n keresztül a magyar filmipar támogatása, melyért cserébe kedvezményben részesül a támogató, a konstrukciók jelentősen különböznek mind adótechnikailag, mind pedig az elérhető adóelőny szempontjából.

 

Forrás és további részletek: nfi.hu